Türkiye'de Üniversiteli Olmak

Türkiye'de Üniversiteli Olmak

Yıllardır hazırlandığınız,son 8 ayında maksimum performans gösterdiğiniz,çok çalıştığınız,uğruna fedakarlıklar yaptığınız sınavı kazandınız.Herkes sizi tebrik ediyor,özgüveniniz artıyor ve daha da önemlisi yeni bir hayat başlıyor artık sizin için.

Sınavı kazandınız . Peki şimdi ne olacak?Büyük çoğunlukla farklı şehirlerdeki üniversiteleri tercih edeceksiniz.Peki diğer şehirlerde sizi neler bekliyor?Türkiye’de üniversiteli olmak nasıl bir duygu?Zorlukları,avantajları, dezavantajları,güzel yanları neler?

Üniversite sınavında başarılı oldunuz ve artık üniversitenizin olduğu şehre gidiyorsunuz.Yeni bir hayat bekliyor sizi.Ne istediğiniz zaman yemeğinizi önünüze getirecek anneniz,ne ders çalışmadığınız için size kızan babanız,ne size emek veren öğretmenleriniz ne de arkadaşlarınız yanınızda olmayacak.Gurbette olacaksınız yani.Gittiğiniz şehirde sizi bekleyen problemler olacak.

Bunların başında barınma problemi var.Bu konuda birkaç seçenek var önünüzde.Ya yurtta kalacaksınız,ya akraba yanında yada birkaç arkadaş eve çıkacaksınız.Bence bunlar arasında en yararlısı ilk sene yurtta kalmak.81 ilden hatta değişik ülkelerden öğrencilerle berabersiniz.

Herkesin kendine has kültürü,özellikleri var.Böyle bir ortamda farklı kişilerle aynı ortamı paylaşıyorsunuz.

Yurtta kalmak insanları tanıma,Türkiye şartlarını öğrenme ,bir şeyler paylaşma ve çevre edinme bakımından öğrencilere büyük yararlar sağlıyor. Yurtların imkanlarını hepimiz biliyoruz ama gülü seven dikenine katlanır.Hem kötüyü görmeden iyinin kıymeti de bilinmez değil mi?

Barınmanın yanı sıra yol masrafları,yemek ve ders kitapları sıkça öğrencilerin şikayet ettikleri konular arasındadır.Bütün şehirlerde belediyeler öğrenciler için yolculuklarda indirimli tarife uygulamaktadır.Okullar öğrenciler için uygun fiyatla öğlen yemeği çıkarıyor hatta bazı okullarda akşam yemeği de çıkıyor.Diğer öğünler de sizin iştah ve maddi durumunuza bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Ama ev yemeklerini özleyeceğinizden hiçşüphem yok.Bir süre sonra aile ve memleket özlemi kendini iyice hissettirecek .

Ama bu duruma alışmamız lazım arkadaşlar.Artık kendi hayatımızın temellerini atıyoruz.Bundan sonra ailemiz bizimle beraber yaşamayacak.Bu özlemi gidermenin en pratik yolu ise yörenize ait yemekler yapan bir lokantada yemek yemek.Hem karnınız doyuyor hem de özlem gideriyorsunuz.İkisi bir arada.şampuan artı saç kremi yani

Özellikle yabancı dille eğitim veren bölümlerde kitaplar el yakmaktadır.Kitapları üst dönemlerden almak,fotokopi çektirmek yada birkaç arkadaş birleşip bir kitap almak sıkça başvurulan yöntemler arasında.

Gelelim burs konusuna.Büyük şehirlerde daha fazla olmakla beraber tüm şehirlerde üniversite öğrencilerine burs veren vakıf,dernek,kurum veya kişiler vardır.Bu konuda internet ve üniversitede okuyan tanıdıklarınızın görüşleri sizin için iyi bir kaynak olacaktır.Araştırmalarınızı iyi yapın ve memleketten gelirken burs için gereken belgelerden yeteri kadarını hatta fazlasını yanınızda getirin.

Yoğun bir maratondan çıkan sizlerin en büyük isteği dinlenmek olacak.Bu durum sizi ilk senenizde rehavete ve hatta atalete sürükleyebilir.Bunu önlemek için hazırlık okumak en yararlı yoldur diye düşünüyorum.Hem yabancı dil öğreniyorsunuz,hem şehri ve kendinizi daha iyi tanıyorsunuz hem de dinlenmiş oluyorsunuz.Hazırlığı olmayan bölümlerde okuyacak öğrenciler ise yazın çok iyi dinlenmeli ki bu durum üniversitedeki ilk yıllarını mahvetmesin.

Okulun size sunduğu imkanları iyi öğrenin arkadaşlar.Üniversiteler genelde öğrencilere kayıt sırasında okulla ilgili bilgi ve yönetmelikleri anlatan bir kitapçık verirler.Bu kitapçığı iyi okuyun ve haklarınızı iyi öğrenin.Sosyal olmayı okulun size sunacağı bir hizmet gibi düşünmeyin arkadaşlar.Aradığınız imkanlar eğer okulda yoksa bulunduğunuz şehirde mutlaka vardır.

Sosyallik gerçekten çok önemli ama sosyal olacağım diye dersleri aksatmak sıkça yapılan bir yanlış.Sosyalliğe verdiğiniz önemi derslerinize de aynı ölçüde yada daha fazla veriyorsanız şimdiden gelecek vaat ettiğinizi söyleyebilirim.Önemli olan dengeyi sağlamak.

Hayatınızda bir kere yaşayacağınız bir süreç var önünüzde.Kişiliğinizin karakterinizin,dünya görüşünüzün oluşacağı bu dönemi çok iyi değerlendirmek gerekir.Kendinizi geliştirin ve üniversite hayatının tadını çıkarın.Eğer puanınız yetiyorsa büyük şehirde okuyun üniversiteyi.

Atalar boş yere dememiş “Öl büyük yerde kal büyük yerde” diye.Büyük şehirlerin avantajları diğerlerine göre daha fazla.Sonuç olarak anınızı yaşayın ama geleceği göz ardı etmeden.Umut ve sevgiyle kalın……..

 

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiş.

Yorum Yap